Zadania PSSE w Częstochowie
ODDZIAŁ NADZORU SANITARNEGO
Sekcja Epidemiologii - realizuje zadania poprzez:
- nadzorowanie zagadnień związanych z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych, chorób pasożytniczych, zatruć oraz chorób niezakaźnych mogących szerzyć się epidemicznie,
- podejmowanie działań w sytuacjach kryzysowych związanych z wystąpieniem masowych zachorowań na choroby zakaźne, chorób szczególnie niebezpiecznych i wysoce zakaźnych oraz w przypadku ataku bioterrorystycznego,
- nadzór nad zgłaszalnością chorób zakaźnych, zakażeń i dodatnich wyników badań w kierunku biologicznych czynników chorobotwórczych,
- przeprowadzanie dochodzeń i wywiadów epidemiologicznych w przypadku rozpoznania zachorowania na chorobę zakaźną, zgonu z powodu tych chorób lub uzyskania dodatniego wyniku badań w kierunku biologicznych czynników chorobotwórczych oraz opracowywanie ognisk epidemicznych,
- prowadzenie rejestrów zachorowań, sprawozdawczości oraz statystyki epidemiologicznej, a także weryfikacja danych i klasyfikacja zachorowań na choroby zakaźne, choroby pasożytnicze oraz zgonów z powodu chorób zakaźnych,
- prowadzenie nadzoru nad wykonywaniem badań do celów sanitarno-epidemiologicznych, mających na celu wykrywanie zakażeń i chorób zakaźnych, w tym również nadzorowanie postępowań mających na celu pobranie lub dostarczenie materiału do badań laboratoryjnych.
- nadzorowanie zagadnień związanych z zapobieganiem zakażeniom szpitalnym i szerzeniu się czynników alarmowych,
- przeprowadzanie czynności przeciwepidemicznych przy opracowywaniu ognisk zakażeń szpitalnych,
- sprawowanie nadzoru nad wykonawstwem szczepień ochronnych przewidzianych obowiązującym programem szczepień ochronnych na dany rok oraz nad dystrybucją szczepionek i zgłaszaniem niepożądanych odczynów poszczepiennych,
- prowadzenie rejestru niepożądanych odczynów poszczepiennych oraz sprawozdawczości z zakresu szczepień ochronnych,
- przeprowadzanie kontroli w obiektach służby zdrowia w zakresie ognisk zakażeń szpitalnych i szczepień ochronnych,
- prowadzenie działań profilaktycznych i przeciwepidemicznych,
- sporządzanie analiz i ocen epidemiologicznych oraz stanu sanitarnego.
Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży - realizuje zadania poprzez:
- nadzór nad przestrzeganiem warunków sanitarno-higienicznych w środowisku dzieci i młodzieży w żłobkach, placówkach oświatowo-wychowawczych, szkołach wyższych, placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży,
- nadzór nad zapewnieniem prawidłowych warunków zdrowotnych w placówkach nauczania i wychowania, w tym:
- ocena dostosowania mebli edukacyjnych do wzrostu dzieci,
- ocena rozkładów zajęć lekcyjnych,
- ocena realizacji wymogów w zakresie stosowania niebezpiecznych substancji i preparatów chemicznych,
- ocena warunków zdrowotnych w pracowniach komputerowych,
- ocena realizacji wymogów higieny pracy oraz bezpieczeństwa w warsztatach szkolnych praktycznej nauki zawodu,
- rozpatrywanie wniosków i interwencji w zakresie swojego działania.
Sekcja Higieny Komunalnej i Środowiska - realizuje zadania poprzez:
- nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz sporządzanie ocen i komunikatów nt. jej stanu sanitarnego,
- nadzór nad jakością wody w basenach i kąpieliskach oraz sporządzanie ocen i komunikatów nt. jej stanu sanitarnego,
- nadzór sanitarny nad stanem higienicznym nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz środków transportu i komunikacji publicznej, takimi jak:
- urządzenia wodne,
- zakłady opieki zdrowotnej,
- domy pomocy społecznej,
- zakłady fryzjerskie i kosmetyczne,
- zakłady odnowy biologicznej,
- dworce autobusowe i kolejowe,
- obiekty turystyczno-wypoczynkowe,
- obiekty sportowe i kulturalno – widowiskowe,
- hotele, motele, pensjonaty, campingi,
- ustępy publiczne,
- noclegownie,
- środki transportu komunikacji publicznej,
- cmentarze,
- inne obiekty użyteczności publicznej.
- nadzór nad przedsięwzięciami mogącymi skutkować rozprzestrzenianiem chorób, prowadzony w ramach ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
- prowadzenie kontroli sanitarnych w ramach działań problemowych, doraźnych oraz dotyczących szkodliwości lub uciążliwości środowiskowych, w tym występujących w środowisku pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi,
- prowadzenie postępowań w sprawach zanieczyszczenia tlenkiem węgla powietrza w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi.
Sekcja rozpatruje również interwencje dotyczące zagrożeń sanitarnych i zdrowotnych.
Sekcja Higieny Pracy - realizuje zadania poprzez:
- nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy, a zwłaszcza zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
- nadzór nad utrzymaniem należytego stanu higienicznego zakładów pracy,
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących warunków zdrowotnych środowiska pracy, w tym w zakresie utrzymywania stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia poniżej dopuszczalnych norm,
- nadzór nad przestrzeganiem przez osoby wprowadzające do obrotu i stosujące w działalności zawodowej substancje i preparaty chemiczne, przepisów ustawy o substancjach i preparatach chemicznych,
- nadzór nad warunkami i ograniczeniami wprowadzania do obrotu i stosowania środków powierzchniowo czynnych i detergentów zawierających środki powierzchniowo czynne określonych przepisami w sprawie detergentów,
- nadzór nad przestrzeganiem przez osoby wprowadzające do obrotu produkty kosmetyczne przepisów ustawa o produktach kosmetycznych oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii przez podmioty zajmujące się produkcją, wprowadzaniem do obrotu i stosowaniem prekursorów kategorii 2 oraz 3,
- bieżący nadzór sanitarny w zakresie zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków zastępczych i nowych substancji psychoaktywnych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii.
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy o produktach biobójczych w zakresie wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych przeznaczonych do stosowania w produktach biobójczych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
- nadzór nad czynnikami biologicznymi szkodliwymi dla zdrowia w środowisku pracy (w tym organizmy modyfikowane genetycznie GMO) oraz ochroną zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki,
- nadzór nad bezpieczeństwem i higieną pracy przy przygotowywaniu, podawaniu i przechowywaniu leków cytostatycznych w zakładach opieki zdrowotnej,
- nadzór nad substancjami, preparatami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy,
- nadzór nad warunkami bezpiecznego usuwania wyrobów zawierających azbest,
- prowadzenie postępowania w sprawie stwierdzania chorób zawodowych,
- rozpatrywanie wniosków i interwencji w zakresie swojego działania.
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - realizuje zadania poprzez:
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzór nad jakością zdrowotną żywności,
- bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
- zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF,
- pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
- rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością.
Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego - realizuje zadania poprzez:
- uzgadnianie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
- uzgadnianie środowiskowych uwarunkowań dla przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
- uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych,
- wydawanie opinii w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko,
- uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych,
- przeprowadzanie kontroli obiektów budowlanych w trakcie realizacji przedsięwzięcia.
ODDZIAŁ LABORATORYJNY
Sekcja Badań Chorób Zakaźnych i Zakażeń - realizuje zadania poprzez wykonywanie badań mikrobiologicznych:
- próbek kału, wymazów z odbytu,
- szczepów Salmonella i Shigella (identyfikacja),
- biologicznych wskaźników kontroli procesu sterylizacji (Sporal A, Sporal S),
akredytowanych:
- wykrywanie obecności i identyfikacja pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella w kale / wymazie z odbytu,
- identyfikacja szczepów pałeczek Salmonella i Shigella,
- badanie biologicznych wskaźników kontroli skuteczności procesu sterylizacji parą wodną w nadciśnieniu (Sporal A),
- badanie biologicznych wskaźników kontroli skuteczności procesu sterylizacji suchym gorącym powietrzem (Sporal S).
nieakredytowanych:
- badania bakteriologiczne na obecność pałeczek z rodzaju Yersinia oraz innych tlenowych pałeczek jelitowych z rodziny Enterobacteriaceae w kale / wymazie z odbytu.
Sekcja Badań Środowiskowych - realizuje zadania poprzez wykonywanie badań: wody i ścieków.
BADANIA WODY:
- przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z ujęć głębinowych,
- ciepłej w budynkach zamieszkania zbiorowego i zakładach opieki zdrowotnej zamkniętej (Legionella),
- przeznaczonej do kąpieli i rekreacji (na pływalniach, w kąpieliskach oraz miejscach okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli),
- mineralnej, źródlanej i stołowej.
MIKROBIOLOGICZNE
Badania akredytowane:
- liczba bakterii grupy coli metodą FM,
- liczba bakterii Escherichia coli metodą FM,
- liczba enterokoków kałowych metodą FM,
- liczba Pseudomonas aeruginosa metodą FM,
- liczba przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia) metodą FM,
- ogólna liczba bakterii w 36 ± 2°C po 48h metodą posiewu wgłębnego,
- ogólna liczba bakterii w 22 ± 2°C po 72h metodą posiewu wgłębnego,
- ogólna liczba bakterii w 37 ± 1°C po 24h metodą posiewu wgłębnego,
- liczba gronkowców koagulazododatnich metodą FM,
- liczba bakterii z rodzaju Legionella metodą FM,
- liczba bakterii grupy coli metodą Colilert-18,
- liczba bakterii Escherichia coli metodą Colilert-18,
- liczba enterokoków kałowych metodą Enterolert-E,
- liczba Pseudomonas aeruginosa metodą Pseudalert.
- liczba bakterii Escherichia coli metodą zminiaturyzowaną NPL.
FIZYKOCHEMICZNE I ORGANOLEPTYCZNE
Badania akredytowane:
- barwa,
- mętność,
- stężenie jonów wodoru (pH),
- przewodność,
- smak,
- zapach,
- twardość ogólna,
- jon amonowy,
- azotyny,
- azotany,
- chlorki,
- żelazo ogólne,
- mangan,
- chlor: wolny, ogólny, związany – metodą Nanocolor,
- chlor: wolny, ogólny, związany – metodą Visocolor,
- potencjał redox,
- miedź,
- kadm,
- ołów,
- nikiel,
- chrom,
- sód,
- indeks nadmanganianowy (utlenialność).
BADANIA ŚCIEKÓW:
FIZYCZNE
Badania akredytowane:
- zawiesiny.
Badania nieakredytowane, spełniające wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02:
- żelazo ogólne.
Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - realizuje zadania poprzez wykonywanie:
- badań mikrobiologicznych próbek:
- żywności,
- produktów kosmetycznych,
- badań fizykochemicznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych,
- badań organoleptycznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- oceny oznakowania próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych,
- badań próbek sanitarnych pochodzących z obszaru produkcji żywności.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE
Badania akredytowane* żywności:
- obecność Salmonella spp. w żywności**,
- obecność Salmonella spp. metodą enzymoimmunofluorescencyjną na analizatorze Mini Vidas w żywności**,
- obecność Listeria monocytogenes w żywności**,
- liczba Listeria monocytogenes w żywności**,
- liczba drożdży i pleśni w żywności**,
- liczba drobnoustrojów w żywności**,
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (S. aureus i innych gatunków) w żywności**,
- liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli w żywności**,
- liczba Enterobacteriaceae w temp.37°C w żywności**,
- liczba przypuszczalnych Bacillus cereus w żywności**,
- liczba bakterii z grupy coli w temp.37°C w żywności**,
- szczelność konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- trwałość konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- obecność Cronobacter spp. w mleku i przetworach mlecznych.
Badania akredytowane produktów kosmetycznych:
- obecność Pseudomonas aeruginosa,
- obecność gronkowców koagulazo-dodatnich,
- obecność Candida albicans,
- liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych.
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE
Badania akredytowane* żywności:
- zawartość kadmu i ołowiu w żywności**,
- zawartość rtęci w żywności**,
- zawartość dwutlenku siarki w przetworach owocowych, warzywnych i grzybowych, musztardzie, winach i octach,
- kwasowość pieczywa i bułki tartej,
- wilgotność pieczywa i bułki tartej,
- zawartość magnezu, wapnia, potasu i sodu w żywności**,
- zawartość grzybów zaczerwionych w grzybach suszonych,
- zawartość zanieczyszczeń fizycznych: mineralnych, pochodzenia zwierzęcego i ciał obcych oraz zanieczyszczeń ferromagnetycznych w suszonych ziołach i przyprawach.
Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- migracja globalna do wodnych płynów modelowych i mediów substytucyjnych z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja formaldehydu do 3 % kwasu octowego z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- zawartość formaldehydu w wyciągu wodnym z papieru i tektury przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów szklanych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Badania akredytowane* produktów kosmetycznych:
- zawartość nadtlenku wodoru w preparatach do trwałej ondulacji i farbach do włosów,
- zawartość kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji na zimno,
- zawartość formaldehydu w produktach kosmetycznych,
- zawartość fluoru w paście do zębów.
Badania nieakredytowane:
- obecność zanieczyszczeń fizycznych w zbożach, przetworach zbożowych, przetworach grzybowych, słodyczach i wyrobach cukierniczych,
- obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości w przetworach owocowych, zbożach i przetworach zbożowych oraz w próbkach sanitarnych pochodzących z obszaru produkcji żywności,
- zawartość dwutlenku siarki w przekąskach na bazie zbóż i ziemniaków.
BADANIA ORGANOLEPTYCZNE
Badania akredytowane* żywności:
- kształt, powierzchnia, barwa, grubość skórki, porowatość, elastyczność, krajalność miękiszu, zapach i smak pieczywa,
- barwa, postać, zapach i smak bułki tartej,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak wyrobów garmażeryjnych,
- barwa, wygląd, zapach przed ugotowaniem i po ugotowaniu oraz smak po ugotowaniu makaronów,
- wygląd zewnętrzny w opakowaniu bezpośrednim lub jednostkowym, kształt, barwa, powierzchnia, przełom, konsystencja, zapach, smak i stopień wypełnienia nadzieniem wyrobów cukierniczych,
- jednolitość partii, wygląd zewnętrzny, struktura, tekstura, zapach i smak wyrobów ciastkarskich,
- barwa, zapach, smak, wygląd i konsystencja produktów grzybowych,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów owocowych,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów warzywnych.
Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- zapach przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła,
- smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła.
* Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 521
** szczegółowy wykaz przedmiotów badań i badanych cech zgodny z zakresem akredytacji nr AB 521 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacj